Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Szybki Kontakt: info@newageclinic.pl
Flawonoidy- czym są?

Żyjemy bardzo intensywnie, ciągle gdzieś się spieszymy – po prostu żyjemy w biegu. Do tego stres, zła dieta, używki, siedzący tryb życia i niestety dopadają nas mniej lub bardziej poważne dolegliwości. Dlatego też coraz częściej doceniamy korzystny wpływ, jaki mają na nasze zdrowie naturalne związki roślinne. Szukamy substancji, które wspierałyby organizm w walce z czynnikami zagrażającymi zdrowiu. Obecnie do najlepiej poznanych tego typu substancji zalicza się flawonoidy, należące do grupy polifenoli.

15179047_743740892444227_2441813554101035000_n

Wprowadzone do organizmu pełnią rolę podobną do witamin (mimo, iż nimi nie są). Flawonoidy to jedne z najczęściej stosowanych w medycynie i kosmetologii związki pochodzenia roślinnego.

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy są naturalnymi roślinnymi substancjami czynnymi o działaniu antyoksydacyjnym. Jest to liczna grupa (obecnie poznanych zostało ok. 7000 różnych flawonoidów) substancji chemicznych syntetyzowanych przez rośliny.

Flawonoidy jako przeciwutleniacze działają na kilka sposobów:

– neutralizują wolne rodniki w bezpośrednich reakcjach chemicznych;
– hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za powstawanie wolnych rodników w komórce (np. lipooksygenazy);
– są chelatorami metali (np. miedzi, żelaza), które są induktorami procesów oksydacyjnych i powstawania wolnych rodników;
– zapobiegają reakcjom powodowanym przez aktywny tlen (dezaktywują tę formę tlenu- tlen singletowy);
– zapobiegają utlenianiu witaminy C;

Witamina P Bajkalska ( etymologia symbolu – Permeability – przepuszczalność ) to wszystkie flawonoidy aktywne biologicznie (farmakologicznie), których niedobór w diecie może powodować zaburzenia metabolizmu. Flawonoidy zaliczane do witaminy P stanowią czynnik ochronny w stosunku do witaminy C. Ponadto witamina P to vasoprotectivum (venoprotectivum), czyli czynnik ochraniający strukturę naczyń krwionośnych. Na początku do witaminy P zaliczano rutynę (rutina), hesperydynę, eriodykcjol, kwercetynę. Przy dłuższym podawaniu bioflawonoidy obniżają podwyższone ciśnienie krwi, hamują stany zapalne, ochraniają komórko wątroby, serca i nerek. Bioflawonoidy utrudniają inwazję wirusów, drożdżaków z rodzaju Candida (a także innych grzybów) i bakterii. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Mogą zmniejszać dolegliwości bólowe. Wzmagają diurezę. Przedłużają i wzmagają aktywność witaminy C. Współdziałają z miedzią. Chelatują miedź. Zwiększają przyswajalność miedzi.

Produkt do nabycia w sklepach internetowych www.bioorganic.com.pl

witamina_fb

Mobile version: Enabled